Veterinary Clinic of Cyclades

Πρόληψη ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών ασθενειών στα κατοικίδια

120525054110-spring-dog-story-topΗ πρόληψη είναι ότι πιο σημαντικότερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του κατοικίδιου μας.  Έγκυρα ενημερωτικά άρθρα και η συζήτηση με τον κτηνίατρο σας μπορεί να σώσει κυριολεκτικά τη ζωή του κατοικίδιου σας.

Πολλά κατοικίδια μετακινούνται με τους ιδιοκτήτες τους την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο οπότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεται και να έχετε τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων της περιοχής που θα επισκεφτείτε πριν αναγκαστείτε να τα ψάχνετε βιαστικά και όντας στον πανικό του επείγοντος περιστατικού που θα σας συμβεί. Μιλήστε μαζί του , ρωτήστε τον αν δέχεται περιστατικά εκτός ωραρίου και σε πιο τηλέφωνο και αν δεν δέχεται τότε με ποιο συνάδελφό του ή κλινική της περιοχής συνεργάζεται για τέτοια περιστατικά.  Αν πρόκειται να μείνετε καιρό εκεί δεν θα ήταν άσκοπη μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για να έχει και αυτός άποψη για το ζώο σας καθώς και να σας ενημερώσει για τοπικούς κινδύνους .

Θερμοπληξία

Τα κατοικίδια είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στην θερμοπληξία. Αρκούν 5 λεπτά παραμονής σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μία ζεστή μέρα για να πάθει θερμοπληξία το ζώο σας με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του αν δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτό. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το ζώο μας μέσα σε αυτοκίνητο ή σε μικρούς μη καλά αεριζόμενους χώρους το καλοκαίρι ούτε για 1 λεπτό. Η πρακτική να τον αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητο με τα παράθυρα λίγο κατεβασμένα είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Σε καμία περίπτωση δεν τον αφήνουμε στο αμπάρι του πλοίου και μέσα στο αυτοκίνητο. Το έχουμε μαζί μας ή στους χώρους του πλοίου που προβλέπονται για κατοικίδια. Αρνηθείτε να αφήσετε το ζωάκι σας εκεί αν οι χώροι  δεν είναι καθαροί ή καλώς συντηρημένοι.

Φίδια – σκορπιοί

Τα δείγματα (τσιμπήματα) από αυτά τα ζώα μπορεί να προκαλέσουν από μία απλή τοπική αντίδραση μέχρι γενικευμένη νόσο συνέπεια αλλεργικής αντίδρασης.  Τα πιο συχνά μέρη του σώματος που προσβάλλονται είναι τα άκρα (πόδια) και το πρόσωπο.  Τα τοπικά συμπτώματα αφορούν συνήθως τοπική εξοίδηση (πρήξιμο) ενώ τα συστηματικά αφορούν συμπτώματα καταπληξίας – σοκ με απώλεια συνείδησης, ωχρότητα βλεννογόνων, κώμα και θάνατο.
Σε κάθε περίπτωση και σε υποψία τέτοιου περιστατικού τα ζώα σας θα πρέπει να προσκομίζονται στον κτηνίατρο.

Κάμπιες

Ιδιαίτερα οι κάμπιες του πεύκου και της αμυγδαλιάς μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική αδιαθεσία συνέπεια οξείας ηπατικής ανεπάρκειας που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Εκδηλώνεται απότομα με εμετό και έντονη κατάπτωση ενώ όσο εξελίσσεται εμφανίζονται κώμα , πορτοκαλόχρωμα ούρα και θάνατος.
Είναι πολύ σημαντικό τα ζώα σας να μην διαμένουν κοντά σε τέτοια δέντρα την περίοδο εμφάνισης  των καμπιών.

Άγανα 

Συνήθως πρόκειται για μικρά ξερά τεμάχια χόρτου τα οποία εισέρχονται στο σώμα του ζώου από το δέρμα, από τη μύτη , τα αυτιά και στον οφθαλμό.  Στις 3 τελευταίες περιπτώσεις η είσοδος τους συνοδεύεται από έντονη και ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικίδιου και επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Μύτη. Παροξυστικό φτάρνισμα που μπορεί να φτάσει μέχρι σημείο αιμορραγίας από τη μύτη.
Οφθαλμός. Εκδηλώνεται με επίμονο ξύσιμο του ματιού με τα πρόσθια άκρα και το ζώο μας  αδυνατεί να κρατήσει τα βλέφαρά του ανοικτά (βλεφαρόσπασμός)

Αυτιά. Ξαφνικό  έντονο και επίμονο τίναγμα της κεφαλής που συνοδεύεται ή όχι από ξύσιμο του αυτιού.

Δέρμα. Τα άγανα που δεν αφαιρούνται από το τρίχωμα μπορούν να εισέλθουν κάτω από το δέρμα στον υποδόριο ιστό και να προκαλέσουν διαφόρου μεγέθους αποστήματα. Προλαμβάνονται με συχνή περιποίηση τους τριχώματος (βούρτσισμα)


Εξωπαράσιτα

Οι πιο συχνοί ‘εκπρόσωποι’ είναι οι κρότωνες (τσιμπούρια) και οι ψύλλοι.  Προκαλούν ενόχληση και κνησμό (φαγούρα) στα ζώα ενώ τα ζώα που προσβάλλονται σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο διάστημα εμφανίζουν και αναιμία. Επιπρόσθετα οι κρότωνες μπορεί να μεταδώσουν στους σκύλους ένα παράσιτο του αίματος προκαλώντας τη σοβαρή νόσο Ερλιχίωση ενώ όσα κατοικίδια παρουσιάσουν αλλεργία στα τσιμπήματα κυρίως των ψύλλων εμφανίζουν δραματικές και εκτεταμένες δερματικές αλλοιώσεις λόγω του έντονου κνησμού.

Προλαμβάνονται με τη χρήση διαφόρων σκευασμάτων σε μορφή σπρέυ, αμπούλας (spot on) , κολάρων. Η ‘θεραπεία’ του χώρου όπου διαβιούν είναι επίσης σημαντική και επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου τα εξωπαράσιτα αποτελούν ένα μόνιμο πρόβλημα

Λεισμανίωση – Καλά αζάρ

Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν ότι μεταδίδεται με τσίμπημα σκνίπας που φέρει το παράσιτο. Οι νέες σκνίπες που δραστηριοποιούνται την άνοιξη δεν φέρουν το παράσιτο αλλά το παίρνουν από τους σκύλους φορείς  που επιβίωσαν το χειμώνα και το μεταδίδουν σε άλλους. Έτσι η έγκαιρη πρόληψη στις αρχές της Άνοιξης μπορεί να προστατεύσει το σκύλο μας. Η πρόληψη συνίσταται σε διάφορα μέτρα εντομοαπώθησης (πρόληψη τσιμπήματος) και ανοσοενίσχυσης του ζώου μας.  Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας . Η άγνοια της ύπαρξης και η έλλειψη προληπτικών μέτρων μπορεί να φέρει το σκύλο σας αντιμέτωπο με μία δύσκολη και θανατηφόρο ασθένεια.

Ηλιακά εγκαύματα

Μπορεί τα ζώα να έχουν το πλεονέκτημα της γούνας οπότε και προστατεύονται καλύτερα από τον ήλιο σε σχέση με τον άνθρωπο εντούτοις τα κατοικίδια με λευκό δέρμα και τρίχωμα είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Ιδιαίτερα ευπαθείς οι λευκές γάτες οι οποίες παρουσιάζουν εγκαύματα στα πτερύγια των αυτιών τους στους κροτάφους τους και την μύτη. Τα εγκαύματα αυτά συχνά εξελίσσονται σε καρκίνοι του δέρματος των προσβεβλημένων περιοχών. Χρησιμοποιείται αντηλιακά σκευάσματα για ζώα (όχι αυτά που προορίζονται για ανθρώπους) ενώ πολύ αποτελεσματικό είναι να κρατάμε το ζωάκι μας μέσα στο σπίτι τις ώρες που ο ήλιος είναι καυτός.

Προσβολή από προνύμφες μυγών – μυϊαση 

Οι μύγες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύονται από τα σωματικά υγρά βαθιών τραυμάτων και χρόνιων μολύνσεων (π.χ ωτίτιδα ) και γεννάνε εκεί τα αυγά τους τα οποία εξελίσσονται σε προνύμφες (σκουλήκια). Ιδιαίτερα ευάλωτα τα ηλικιωμένα ή καταβεβλημένα ζώα. Το θέαμα ανάπτυξης των προνυμφών σε πληγή του σώματος ενός ζωντανού ζώου είναι αποκρουστικό και επικίνδυνο για τη ζωή του όσο χρονίζει η προσβολή. Ευάλωτα είναι και τα κατοικίδια κουνέλια με πλημμελή περιποίηση του οπίσθιου μέρους του σώματος όπου συσσωρεύονται ούρα και κόπρανα.

Αυτοκινητιστικά ατυχήματα – Δηλητηριάσεις 

Όντας πιο χαλαροί το καλοκαίρι δεν θέλουμε να στερήσουμε τη χαρά από το σκυλάκι μας να περιπλανηθεί αμέριμνο στις παραλίες και την εξοχή. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν ο σκύλος σας (και εσείς)  δεν γνωρίζει καλά  την περιοχή ή δεν είναι υπάκουος  στις εντολές σας πριν τον λύσετε από το λουρί. Τα ατυχήματα δεν προειδοποιούν και αν υπάρχει δρόμος κοντά ή η περιοχή έχει ιστορικό δηλητηριάσεων θα πρέπει να τον έχετε μόνιμα στο λουρί πριν η αμέριμνη βόλτα οδηγήσει σε ένα επίπονο περιστατικό για όλους.

Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων
www.syrosvets.gr