Veterinary Clinic of Cyclades

Η βασική φροντίδα του κουνελιού

Γενικές πληροφορίες.

Το κουνέλι εξελίσσεται σε δημοφιλές κατοικίδιο και η γνώση της βασικής του φροντίδας είναι απαραίτητη ώστε να του εξασφαλίζουμε μια άνετη διαβίωση στα πλαίσια της υπεύθυνης ιδιοκτησίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε  ότι η φροντίδα του, απαιτεί χρόνο και έξοδα και ότι η αδυναμία να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της υγείας του.

Κουνέλι μπορούμε να προμηθευτούμε από ένα γνωστό μας ή από καταστήματα που πωλούν κατοικίδια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσέχουμε αν τα κλουβιά στα καταστήματα είναι καθαρά , όπως και το νερό επίσης, ότι δεν υπάρχουν πολλά κουνέλια μέσα στα κλουβιά , ότι τα κουνέλια δείχνουν υγιή, καθαρά , δραστήρια, χωρίς ακαθαρσίες στο τρίχωμα τους , χωρίς ορατές πληγές  ή εξογκώματα στο δέρμα τους , με τρίχωμα καθαρό και λαμπερό. Αποφεύγετε να αγοράζετε κουνέλια από καταστήματα που σας φαίνεται ότι δεν τα προσέχουν.

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα και στη φύση,  μένουν σε οικογένειες, ενώ σαν κατοικίδια μπορούν να διαβιώνουν και μόνα τους. Αν θέλετε δύο κουνέλια θα πρέπει γνωρίζετε  ότι ένα ζευγάρι αρσενικού και θηλυκού θα ζευγαρώνει συνέχεια με συνέπεια τον υπερπληθυσμό, ένα ζευγάρι αρσενικών θα οδηγεί σε μάχες ανταγωνισμού , ενώ 2 θηλυκά είναι ίσως η πιο καλή επιλογή.

Χώρος διαβίωσης

Το κουνέλι στη φύση ζει σε ανοικτές εκτάσεις και κατασκευάζει λαγούμια. Τα λαγούμια βρίσκονται κάτω από το έδαφος έχουν ένα κεντρικό δωμάτιο το οποίο συνδέεται με διόδους με τις φωλιές.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει για πάντα στο κλουβί. Τα κουνέλια χρειάζονται ένα μέρος για να ξεκουράζονται, ανοικτό χώρο για εξάσκηση (κήπος ή το σπίτι μας) και τουαλέτα. Το κουνέλι είναι κοινωνικό ζώο και θα επιδιώξει τη συντροφιά μας. Όταν διαμένει στο κλουβί θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν είναι εκτεθειμένο στη βροχή , τα ρεύματα του αέρα και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Το κουνέλι είναι ιδιαίτερα καθαρό ζώο και δεν θέλει να ουρεί στο μέρος που διαμένει. Η συνεχή παραμονή του στο κλουβί όπου εξαναγκάζεται να ουρεί έχει σα συνέπεια την ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων υγείας που αφορούν το ουροποιητικό, το αναπνευστικό και το δέρμα.

Η τουαλέτα θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά και να αποτελείται από απορροφητικό υλικό και σε καμία περίπτωση από υλικό όπου δημιουργεί σκόνη. Το πριονίδι που χρησιμοποιείται συχνά έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εξαιρετικά απορροφητικό αλλά δημιουργεί σκόνη και προβλήματα στο αναπνευστικό. Τελευταία κυκλοφορούν πριονίδια με χαμηλή περιεκτικότητα σε σκόνη. Τα πριονίδια από υπολείμματα ξυλουργείων είναι ακατάλληλα.

Σε καμία περίπτωση δεν τα ανασηκώνουμε από τα αυτιά. Είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Το κουνέλι το σηκώνουμε από το στήθος και το υποστηρίζουμε στο οπίσθιο άκρο του σώματος (φωτογραφία)

Διατροφή

Η βασική τροφή του κουνελιού είναι το σανό (όχι το άχυρο) το οποίο θα πρέπει να συνιστά το 70% της διατροφής του. Θα πρέπει να προσφέρεται καθημερινά και να συμπληρώνεται από ξηρά τροφή, φρέσκια τροφή και καθαρό νερό που αλλάζεται καθημερινά.

Η αποκλειστική διάθεση στο κουνέλι συμπυκνωμένης τροφής (κουνελίνης ) είναι ένα συχνό και σοβαρό λάθος των ιδιοκτητών. Τα πιο κατάλληλα λαχανικά είναι τα καρότα και τα φύλλα τους , μαρούλι , αντίδια, σέλινο , κουνουπίδι, μαϊντανό, μάραθο, σπανάκι. Τα πιο κατάλληλα φρούτα είναι το μήλο, αχλάδι, μπανάνα , ακτινίδιο, σταφύλι.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να προσφέρονται σε μικρές ποσότητες για να αποφεύγονται οι διαρροϊκές κενώσεις, να πλένονται καλά και να στεγνώνονται. Αν τα φρέσκα τρόφιμα δεν καταναλωθούν εντός μισής ώρα θα πρέπει να απομακρύνονται.
Τα φασόλια θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς επίσης και το λάχανο.

Φρέσκο νερό είναι απαραίτητο κάθε μέρα και σε επαρκείς ποσότητες. Τα δοχεία νερού θα πρέπει να πλένονται τακτικά αφού αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους δηλητηριώδη άλγη.

Στείρωση

Ένα όμορφο ζευγάρι κουνελιού μπορεί να εύκολα να μετατραπεί σε μια μεγάλη οικογένεια προκαλώντας πονοκέφαλο στον ιδιοκτήτη και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του κουνελιού λόγω υπερπληθυσμού και των συνεπειών του,  με κυριότερη την ανάπτυξη στρες και ασθενειών με κυρίαρχες τις αναπνευστικές.

Συνιστάται η στείρωση σε κάθε κατοικίδιο κουνέλι. Όσο ρομαντικό , με ανθρώπινα κριτήρια , είναι το ζευγάρωμα και τα κουνελάκια , τόσο αφελές είναι ότι θα βρεθεί ένα καλό σπίτι για όλα.

Οδοντιατρική φροντίδα

Είναι απαραίτητο το κουνελάκι να έχει τη δυνατότητα να μασουλάει κάτι σκληρό έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η τριβή των κοπτήρων δοντιών τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι κοπτήρες μεγαλώνουν υπερβολικά (εικόνα) σε σημείο να φράζουν το στόμα και το κουνέλι να αδυνατεί να τραφεί και να πιει νερό. Ελέγχετε τακτικά τους κοπτήρες οδόντες των κουνελιών και απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για βοήθεια όταν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα.