Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων

Veterinary Clinic of Cyclades

Εκλαμψία στο σκύλο και τη γάτα

Πρόκειται για οξείας εμφάνισης παθολογική κατάσταση που παρατηρείται στη θηλάζουσα μητέρα. Είναι συνέπεια της πτώσης της συγκέντρωσης του ασβεστίου στο αίμα του σώματος λόγω της απώλειας αυτού με την παραγωγή γάλακτος και την μη επαρκή επαναπρόσληψή του.

Πιο ευπαθείς είναι οι σκύλες και οι γάτες μικρόσωμων φυλών που θηλάζουν αρκετά μωρά. Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως 2 με 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί και λίγες μέρες… Continue reading

Tοξίκωση από σοκολάτα στο σκύλο

     Η άγνοια σκοτώνει…. Τόσο απλά για τη σχέση σοκολάτας και σκύλου.  Ενδέχεται σε κάθε σπίτι , ιδιαίτερα σ’ αυτά όπου υπάρχουν παιδιά να υπάρχει σοκολάτα. Αν στο ίδιο σπίτι υπάρχουν και σκύλοι τότε είναι σημαντικό να διαβάσετε τις επόμενες γραμμές.

Η σοκολάτα προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του Theobroma cacao. Tα τοξικά συστατικά, για τα κατοικίδια, που περιέχει είναι η  θεοβρωμίνη και η καφεΐνη.… Continue reading

Περιακροριζική φλεγμονή και απόστημα 4ου προγομφίου στο σκύλο

Πρόκειται για μια συνήθης παθολογική κατάσταση . Συνήθως εμφανίζεται με οίδημα (διόγκωση) της περιοχής του προσώπου πλησίον του ματιού που εμφανίζεται απότομα. Τα περισσότερα περιστατικά ανταποκρίνονται στην χορήγηση αντιβιοτικών αλλά μετά τη διακοπή τους παρατηρείται υποτροπή.

Διόγκωση του προσώπου πλησίον του ζυγωματικού τόξου

 

Η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα περιοδοντικής ή ενδοδοντικής νόσου και μπορεί να προσβάλλει σκύλους όλων των ηλικιών. Το προσβεβλημμένο δόντι μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό στην κλινική εξέταση.… Continue reading

Leisguard – Σημαντικό προληπτικό μέτρο έναντι της λεϊσμανίωσης σε νέα τιμή.

 

Η ιδιοκτησία σκύλου στην Ελλάδα επιβάλλει τη συνεχή ενημέρωση και υπενθύμιση  σχετικά με τη Λεϊσμανίωση. Πρόκειται για το σοβαρό νόσημα που μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας και αν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα ή η διάγνωση δεν γίνεται έγκαιρα τότε μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του σκύλου σας.

Η σκνίπες που εμφανίζονται στο περιβάλλον την Άνοιξη προσλαμβάνουν το παράσιτο από τους μολυσμένους σκύλους φορείς που επιβίωσαν το… Continue reading

Προμήθεια μεταλλικών κονκάρδων αντιλυσσικού εμβολιασμού

     Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων και τους πολίτες της Σύρου ότι σύμφωνα με τον ισχύον νόμο υπ’ αριθμόν 4039/02.2012 “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.” και το άρθρο 5 για τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς :

1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται: α)… Continue reading

Κροτοφοβία στους σκύλους – προστατέψτε τα από τα βεγγαλικά

Κάποιοι σκύλοι όπως τα κυνηγόσκυλα είναι συνηθισμένα στους δυνατούς ήχους των πυροτεχνημάτων και οι περισσότεροι σκύλοι γενικά είναι αδιάφοροι στους δυνατούς ήχους. Εντούτοις αρκετοί σκύλοι εκδηλώνουν φοβία και άγχος στους κρότους των κροτίδων. Αποτέλεσμα είναι να βιώνουν μία πολύ άσχημη εμπειρία ενώ κάθε χρόνο παρατηρούνται περιστατικά κατά τα οποία τα σκυλάκια όντας πανικόβλητα το σκάνε από το σπίτι τους και περιπλανώνται στους δρόμους.

Αν ο σκύλος σας ανήκει στην τελευταία… Continue reading

Πρόληψη ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών ασθενειών στα κατοικίδια

Η πρόληψη είναι ότι πιο σημαντικότερο μπορούμε να κάνουμε για την υγεία του κατοικίδιου μας.  Έγκυρα ενημερωτικά άρθρα και η συζήτηση με τον κτηνίατρο σας μπορεί να σώσει κυριολεκτικά τη ζωή του κατοικίδιου σας.

Πολλά κατοικίδια μετακινούνται με τους ιδιοκτήτες τους την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή περίοδο οπότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεται και να έχετε τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων της περιοχής που θα επισκεφτείτε πριν αναγκαστείτε να τα ψάχνετε… Continue reading

‘Βρώμικη δουλειά ‘ – Καθαρό στόμα

Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών και η πρόοδος της κτηνιατρικής επιστήμης επιτρέπουν στους σκύλους να ζουν για αρκετά χρόνια. Έτσι η φροντίδα των δοντιών τους είναι ιδιαίτερη σημαντική, επιτρέποντας τους να τα κρατήσουν μέχρι τα γεράματα τους. Επιπρόσθετα σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις που χρονίζουν προδιαθέτουν στην προσβολή από άλλες συστηματικές παθήσεις όπως η σπειραματονεφρίτιδα.

 

 

 

Είναι συχνό το φαινόμενο να προσκομίζονται ζώα στα πλαίσια μιας επίσκεψης, και ο… Continue reading

Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου- το κατά κόσμον cherry eye.

Ο σκύλος και η γάτα έχουν τρία βλέφαρα, το άνω, το κάτω και το τρίτο βλέφαρο(αναφέρεται και ως νυκτική μεμβράνη). Το τρίτο βλέφαρο είναι μία δομή που προστατεύει, λιπαίνει το μάτι και γενικά είναι αναγκαίο για την φυσιολογική του λειτουργία. Στο βλέφαρο αυτό υπάρχει ένας δακρυϊκός αδένας, ο οποίος παράγει το 40- 50 % του δακρύου του ματιού. Έτσι όπως είναι τοποθετημένος ο αδένας σε ένα φυσιολογικό μάτι, δεν φαίνεται.… Continue reading

Διάταση Στροφή Στομάχου – Πώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να βοηθήσει

Η στροφή στομάχου είναι μία κατάσταση απειλητική για την ζωή του σκύλου με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (το 10- 60% των ζώων που φθάνουν στον κτηνίατρο  καταλήγουν). Αφορά στα ενήλικα, μεγαλόσωμα σκυλιά με βαθύ θώρακα όπως τα Γερμανικά Ποιμενικά, οι Μεγάλοι Δανοί, τα St. Poodle, τα Bull Mastiff  αλλά και τα ημίαιμα. Παρατηρείται επίσης σε σκύλους φυλής Pointer που είναι δημοφιλή στη Σύρο.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων… Continue reading